Welkom bij

Wereldwinkel "Duka la Dunia"

Onder de aandacht: scrapmetal

De artikelen van scrapmetal worden aan ons geleverd door de importeurs Gone Arty en Tahoua Import.

Gone Arty is voortgekomen uit en maakt deel uit van stichting Vhufuli Art die in 1998 is opgericht op om kleinschalige producenten in Zimbabwe, Swaziland en Zuid Afrika bestaanszekerheid te bieden.

 

 

 

  Gibson Makarutse

Met een soort ijzerguillotine knipt Gibson Makarutse oude auto’s, olievaten en hekwerk in kleinere delen. Vervolgens last hij ze aan elkaar tot vogels, lantaarns, kerstbomen of andere woonaccessoires voor binnen- of buitenshuis. Zo krijgt oud ijzer een nieuwe functie in scrapmetal kunstwerken en accessoires. Importeur Gone Arty riep Makarutse in 2013 uit tot ondernemer van het jaar. Dankzij de Wereldwinkels en Gone Arty kon hij een eigen werkplaats kopen die professioneel wordt ingericht.

    Charles Fundisi

Afvalmateriaal wordt bijzondere kunst in de handen van Charles Fundisi uit Tafare in Zimbabwe. Zijn objecten van serpentijnsteen en ijzer verbeelden thema’s uit het dagelijks leven. In de collectie zijn bijvoorbeeld moeder en kind, geliefden, reizigers en straatmuzikanten terug te vinden. Samen met Gone Arty is hij begonnen met de verbetering van het productieproces. Dankzij de steun van Wereldwinkels kon hij investeren in een nieuwe, veiligere werkplaats.

    Victor Mhembere

Victor Mhembere woont en werkt in Harare in Zimbabwe. Wat in Nederland schroot of afval wordt genoemd, gebruiken Mhembere en zijn twee medewerkers als basis voor objecten van scrapmetal. Olievaten, hekwerk, schroeven, plaatmetaal en auto-onderdelen worden met de ijzerguillotine in vorm gesneden. De verschillende delen worden aan elkaar gelast. Zo ontstaan de karakteristieke vogels, giraffes en fietsen. Dankzij de verkoop van zijn werk kon hij een generator aanschaffen, en heeft hij onder andere de  veiligheid in zijn werkplaats kunnen verbeteren. Zijn vrouw is onlangs een kleine winkel begonnen.

    

 

Importeur Tahoua Import is actief in Niger, Burkina Faso en Mali. Kunstnijverheid vormt een belangrijke inkomensbron voor deze landen met hun slechte economische situatie.

 

    Coöperatie Ouagadougou

Een collectief van verschillende vakmanschappen bijeen om zo een breed aanbod te bieden voor de lokale-, nationale- en internationale markt. Kunstnijverheid en vakmanschap , het antwoord in een samenleving waar weinig industriële ontwikkeling bestaat en waar een grote werkeloosheid heerst. 

Een sterke organisatie die met hun marketing de ambachtslieden stimuleert tot innovatie, kwaliteitsverbetering en hun onderlinge samenwerking. Die de Fair trade principes met elkaar vorm geeft. Tahoua Import heeft hierin een stimulerende- en motiverende rol. Ook op het gebied van productontwikkeling komen die met steeds met nieuwe ideeën en ontstaat een mooi product alleen vanuit sterke samenwerking en vakmanschap!

Behalve bijzondere sieraden bronzen beelden worden er ook figuren van autobougies en gerecycled metaal gemaakt.

Recyclefiguren. Met autobougies worden mensfiguren op een ludieke manier uitgebeeld in hun verschillende beroepen en/of hobby's. Een origineel persoonlijk cadeau voor muziekliefhebbers en een leuk cadeau voor diverse beroepsgroepen!