Welkom bij

Wereldwinkel "Duka la Dunia"

Wereldwinkel Almere stopt

Wereldwinkel Duka la Dunia aan de Marktgracht 23 in Almere Haven gaat half februari 2019 dicht. De fairtrade cadeauwinkel redt het na 37 jaar niet meer om haar hoofd boven water te houden.

De detailhandel veranderde de laatste jaren snel en ingrijpend. Het winkelcentrum van Almere Haven is één van de vele met leegstand, en waar steeds minder aanloop voor kleine winkels is. Grote warenhuizen en het internet zijn geduchte concurrenten geworden.

Met spijt constateren de vrijwillige medewerkers van Duka la Dunia, dat de trend van dalende omzetten zich doorzet. De goodwill voor fairtrade artikelen en cadeaus op het gebied van Tafelen en Koken, Wonen, Mode, Media en Food uit zich te weinig in aankopen in de wereldwinkel.

Al deze trends bij elkaar, noopten de Vereniging Wereldwinkel Duka la Dunia tot de beslissing om met de winkel te stoppen. De winkel sluit half februari 2019 definitief haar deuren. De laatste opbrengst komt ten goede van fairtrade projecten. Daar zal de vereniging voor zorgdragen.

Voor onze klanten 30% korting in december

In de komende maanden blijft u uiteraard van harte welkom in onze winkel om, tegen gereduceerde prijzen, onze laatste voorraad artikelen te komen kopen. Op alle artikelen in de winkel ontvangt u in december 30% korting. Uitgezonderd zijn de producten in de categorieën food, boeken en cd's.

Hoe het begon

In 1981 opende in Almere een kleine wereldwinkel, dicht aanleunend tegen de oecumenische kerk van Almere Haven. Overal in het land verschenen in die tijd wereldwinkels: ideële instellingen, gedreven door vrijwilligers, om eerlijke handel tussen het rijke Westen en de ontwikkelingslanden in het Zuiden en het Oosten te bevorderen. Want de wereldhandel bleek uiterst onrechtvaardig, en onvoordelig voor de mensen die daarginds maakten wat wij hier wilden hebben: koffie, thee, cacao, bananen, textiel, ambachtelijke producten.

Eerlijke handel moest ervoor zorgen dat de makers een fatsoenlijk leven konden leiden van de opbrengsten van hun werk. Fairtrade importeurs kochten alleen goederen in waar de arbeidsomstandigheden, de gezondheid, scholing en huisvesting waren gewaarborgd, en ze steunden projecten om de levensomstandigheden te verbeteren.

Hoop

Mede dankzij de wereldwinkels is “fair trade” een bekend begrip geworden en verkopen steeds meer winkels fairtrade producten. Veel consumenten zijn bewust op zoek naar verantwoorde artikelen. We moeten blijven hopen dat in de toekomst álle producten op een eerlijke manier en zo duurzaam mogelijk worden geproduceerd en verhandeld.