Welkom bij

Wereldwinkel "Duka la Dunia"

Boeddhabeelden en beelden van Shaolins (jonge monniken)

Shaolin Monnik

De beeldjes van Shaolin Monniken zijn vrolijk en zien er kinderlijk uit, dit zou wel eens te maken kunnen hebben dat het woord Shaolin staat voor Jong Bos.

 

Shaolin was een monnik die zijn leven wijdde in de tempel, om deze behoeden en te beschermen tegen gevaren. Shaolin was ook een boodschapper van het Boeddhisme. De Tempel die hij beschermde is tegenwoordig het Shaolin-klooster en staat in China.

De Shaolin monniken staan ook bekend om de zelfverdedigingsvorm Kung Fu die zij uitoefenen. Zij zijn heer en meester in deze sport en gebruiken deze vroeger om de keizers te helpen de dreiging van Japan tegen te gaan. Helaas beschouwde Qing-kiezer Yinzhen in 1723 de monniken zelf als een gevaar en verbood de monniken om nog langer te vechten. 

Boeddha (Bali, Indonesië)

​De term ‘Boeddha’ betekent letterlijk ‘verlichting’ en werd gegeven aan Siddhartha Gautama. Deze man woonde duizenden jaren geleden in Noord India en bereikte door middel van meditatie de staat van Verlichting. Vervolgens trok hij door India om zijn leer, later het Boeddhisme genoemd, te onderwijzen.

Onze leverancier Sarana heeft een ruim assortiment in Boeddha beelden, in diverse materiaalsoorten. Deze Boeddha beelden komen voornamelijk uit Indonesië, van het eiland Bali. De kleine stenen Boeddha´s worden gemaakt door middel van een mal. Maar de grote stenen Boeddha´s worden door een ervaren kunstenaar echt met de hand gemaakt. Dit geldt ook voor de houten Boeddha´s, die allemaal met de hand worden uitgesneden.

Eén van de karakteristieke eigenschappen van Boeddha beelden is de houding van de handen, de mudra. Iedere mudra heeft weer haar eigen betekenis. Dit maakt elk beeld speciaal. 8 Mei is de Jaardag van Boeddha. Het is traditie om op die dag een kaars voor hem te branden en dan een speciale wens te doen.

Men zegt dat een gekregen Boeddha geluk geeft. Dit komt doordat de intentie van het geven, het beeld waarde toekent.