Welkom bij

Wereldwinkel "Duka la Dunia"

Cotton Ball Lights

(NB: deze tekst is samengesteld door Wereldwinkel Houten.)

Terwijl jij je interieur een boost geeft met de lichtslinger van Cotton Ball Lights, help je mee met het bestrijden van armoede in de bergdorpjes rond Chiang Mai (Thailand), waar een vast inkomen erg lastig is.

De fabriek van Cotton Ball Lights is officieel Fair Trade gecertificeerd door de World Fair Trade Organization. Hiermee zijn zij de enige Cotton Ball producent wereldwijd met een Fair Trade certificering op zak.​

De productie

Al de Cotton Balls worden handgemaakt. Allereerst wordt er een ballonnetje opgeblazen, die gemeten wordt aan de hand van een stuk PVC (om altijd dezelfde grootte te hebben). Vervolgens wordt er aan de werktafel garen omheen gedraaid. Deze garen wordt eerst door een bakje met de rijstlijm gehaald, waardoor het aan het ballonnetje blijft plakken. Eerst worden er 2 onderlagen over het balletje heen gedraaid, waarna er nog een laatste laag overheen komt.

Deze laatste laag zal bepalen hoe het balletje eruit komt te zien, het is daarom van belang dat dit zorgvuldig gebeurt. Als het balletje af is, wordt het aan een droogrek gehangen en in de zon gehangen. In het Thaise zonnetje duurt het ongeveer 4 uur voordat het gedroogd is. Vervolgens wordt het ballonnetje lek geprikt en wordt het balletje gekeurd op de kwaliteit. Als de kwaliteit voldoende is worden 100 balletjes in een doos gedaan en worden deze per zeecontainer richting Nederland verscheept.

Fair Trade

Cotton Ball Lights is in 2010 opgericht door Luc Clement. Het begin van Cotton Ball Lights kan Luc zich nog goed herinneren: “Ik heb een liefde voor mooie producten en was direct weg van de Cotton Ball Lights, toen ik dit product in Frankrijk ontdekte. Met die reden ben ik de productie van deze lampjes in Thailand gaan opstarten. In Thailand ligt de oorsprong van deze bijzondere katoenen ballen. Ik startte destijds met twee Thaise leveranciers en wat mij opviel was dat, iedere keer wanneer de leverancier mij van het vliegveld ophaalde, zijn auto groter en hijzelf dikker was geworden. En als ik dan op de werkplaats kwam, zag die er nog steeds net zo krakkemikkig uit als bij mijn vorige bezoek. Toen dacht ik: dit is niet wat ik wil!”

Luc is daarom op zoek gegaan naar een fair trade producent: “Die producent maakte destijds stoffen, gevulde olifantjes. Ze hadden veel moeite met de eerste orders, het vinden van genoeg importeurs en de tweede ronde orders kwam niet binnen. In mijn ogen lag dit aan het product. Toen heb ik gevraagd of ze wilden proberen om Cotton Ball Lights te maken.”

Wat in 2010 is gestart als kleinschalig FairTrade project met 5 medewerkers, is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een organisatie met meer dan 80 medewerkers. Herman en Neung zijn de drijvende krachten achter de fabriek, genaamd FairTrade Chiang Mai (FTCM). Zij zorgen ervoor dat alle thuiswerkers worden voorzien van voldoende grondstoffen, producten goed gecontroleerd worden en alle inkoop en verzending goed verlopen.

De CBL fabriek staat in Noord Thailand (in Chiang Mai). In deze omgeving is er sprake van een hoog percentage werkloosheid en hebben mensen moeite met het vinden van een vast inkomen. CBL biedt mensen goede werkomstandigheden en een baan met perspectief op lange termijn. Het salaris dat ze ontvangen zorgt ervoor dat ze kunnen zorgen voor hun families en daarnaast ook hun leefomstandigheden kunnen verbeteren. Fair Trade Chiang Mai is de enige productiefaciliteit van Cotton Balls wereldwijd die gecertificeerd is door de World Fair Trade Organization.

 

Bron: cottonballlights.com/nl en wereldwinkels.nl

(Noot: met dank aan Wereldwinkel Houten voor het samenstellen van deze tekst.)